Βάψιμο εξωτερικών χώρων μονοκατοικιών

Το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων της μονοκατοικίας σας αποτελεί επένδυση για το ακίνητο, καθώς είναι μία πολύ σημαντική τεχνική εργασία για την ανανέωση και συντήρησή του που πρέπει να γίνεται κάθε 5-10 χρόνια. Με το εξωτερικό βάψιμο ένα ακίνητο αποκτά σωστή αισθητική, υψηλή προστασία από ηλιοφάνεια και υγρασία αλλά και αντοχή στο χρόνο.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου τις περισσότερες ημέρες του χρόνου έχουμε ηλιοφάνεια, το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων σε ένα σπίτι ή μία πολυκατοικία είναι απαραίτητο και επιβάλλεται προκειμένου το κτήριο να φαίνεται όμορφο και να διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες για το εξωτερικό βάψιμο είναι σε μία μέρα με σχετική συννεφιά και μέτριες θερμοκρασίες, και σε κανονικές συνθήκες υγρασίας. Οι σωστές καιρικές συνθήκες μας εξασφαλίζουν ότι το χρώμα θα στεγνώσει σωστά και το τελικό αποτέλεσμα θα έχει αντοχή στον χρόνο.

20190905_203356

Το εξωτερικό βάψιμο αφορά όλες τις εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού μας ή του εργασιακού μας χώρου, από τις σοβατισμένες ή τσιμεντένιες προσόψεις του ακινήτου, ταβάνια μπαλκονιών, ξύλινα ή μεταλλικά προστατευτικά κάγκελα, εξωτερικές ξύλινες ή μεταλλικές πόρτες, ξύλινες πέργκολες, έως τις εξωτερικές προστατευτικές πέτρες.

Το “κλειδί” για ένα άριστης ποιότητας εξωτερικό βάψιμο είναι ο καλός καθαρισμός της επιφάνειας που θα βάψουμε, ώστε να εφαρμόσουμε το χρώμα σε καθαρό τοίχο. Τέσσερα είναι τα βασικά πράγματα που ελέγχουμε, πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του χρώματος στους τοίχους :
1. ελέγχουμε αν είναι κούφιος ο σοβάς,
2. προσέχουμε να δούμε αν υπάρχουν σημάδια από υγρασία στο σοβά
3. ελέγχουμε αν ο τοίχος έχει φουσκωμένα χρώματα
4. καθαρίζουμε και προετοιμάζουμε κατάλληλα την επιφάνεια για να περάσουμε το πρώτο υπόστρωμα με κατάλληλο υλικό (αστάρι).

Πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή του χρώματος, ξύνουμε και απομακρύνουμε κούφιους σοβάδες, φλούδες από παλαιότερο χρώμα για να καθαρίσει εντελώς ο τοίχος.

Αν υπάρχει βαθιά διάβρωση της επιφάνειας, τότε η απομάκρυνση των σαθρών υλικών μπορεί να εμφανίσει το τούβλο ή τις σιδερόβεργες. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται επισκευή των ζημιών και νέο σοβάτισμα, πριν προχωρήσουμε στον ελαιοχρωματισμό.

Αν δεν έχουμε βαθιά διάβρωση, αλλά μόνο ρωγμές και τρύπες μικρού βάθους, τότε στοκάρουμε σε όποια σημεία υπάρχουν φθορές. Ακολουθεί τρίψιμο με τριβείο για να απομακρυνθούν υπολείμματα από το στοκάρισμα μέχρι να έχουμε ένα τοίχο καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνες και ρύπους.

Μετά τον καθαρισμό και όταν οι επιφάνειες στεγνώσουν εντελώς, εφαρμόζουμε το υπόστρωμα (αστάρι) που διευκολύνει το άπλωμα και εξασφαλίζει ομοιόμορφη επιφάνεια στο τελικό χρώμα. Το υπόστρωμα δένει με το χρώμα και σφραγίζει το τελικό βάψιμο.

Μετά το αστάρωμα ο τοίχος είναι έτοιμος να δεχτεί το χρώμα της επιλογής σας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επιλογές των υλικών. Προτείνουμε να επιλέξετε καλής ποιότητας χρώματα που εξασφαλίζουν καλή πρόσφυση και διεισδυτικότητα, μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή σε αλκαλικές επιφάνειες, επιτυγχάνοντας πολύ καλό δέσιμο με το υπόστρωμα.

Για τους εξωτερικούς τοίχους προτείνουμε να επιλέξετε το σιλικονούχο ακρυλικό χρώμα που προστατεύει από υγρασία. Ωστόσο υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες σας.